Visum aanvragen kan op verschillende manieren

Een visum aanvragen is het aanvragen van een document dat je officieel toestemming geeft een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Een visum wordt afgegeven door het land waar je als reiziger naar toe gaat. Middels het uitgeven van visa kan een land steeds controle uitvoeren op wie precies het land binnenkomen. 

Een paspoort dient tenminste zes maanden geldig te zijn

Een visum aanvragen? Vaak geldt dan een wettelijke beslistermijn van maximaal vijftien dagen. De termijn begint op de dag dat de aanvraag is ingediend en is betaald. In bepaalde gevallen kan extra onderzoek nodig zijn voor een visum afgegeven wordt Dan geldt voor het aanvragen van een visum een beslistermijn van maximaal dertig dagen. Wil je een visum aanvragen, dan is tenminste een geldig reisdocument nodig, dit kan bijvoorbeeld een paspoort zijn. Voor bepaalde landen dient het paspoort tenminste nog zes maanden lang geldig te zijn. Ook kan gevraagd worden om bewijsstukken die die aantonen ar het reisdoel precies is en bewijsstukken dat er voldoende financiële middelen zijn voor verblijf, doorreis en terugreis.

Visum aanvragen is aanvragen van ‘document dat bekeken is’

Een visum kan een document zijn, maar kan net zo goed een sticker in het reisdocument zijn De term visum betekent in het Latijn letterlijk ‘document dat bekeken is’. Doorgaans hebben visa bepaalde voorwaarden die aan het bezoek gesteld worden. Die voorwaarden hebben vaak betrekking op de tijd, een visum aanvragen betekent dat er vaak standaard uitgegaan wordt van negentig dagen. Dat betekent dat je na uiterlijk deze periode het land verlaten moet hebben. 

Verschillende soorten visa die je aan kunt vragen

Overigens zijn er verschillende soorten via. Het aanvragen van een visum gaat doorgaans om een toeristenvisum. Een visum aanvragen in deze vorm heeft vaak een standaard duur van negentig graden. Je hebt ook nog een uitreisvisum, waarmee je toestemming krijgt het eigen land te mogen verlaten. Bekende variant is ook transitvisum. Deze visum aanvragen betekent dat je het recht krijgt het land door te reizen, niet om er te verblijven. Deze via zijn vaak maar enkele uren of dagen geldig.

Vandaar dus de lege pagina’s in het paspoort

Een visum aanvragen kost geld. In ruil krijg je dus in bepaalde gevallen een standaard document die je naast het paspoort kunt bewaren. Vaker is sprake van een stempel in het paspoort, en sticker of een zegel die simpelweg in het paspoort geplakt. Vandaar dus ook de lege pagina’s die je het paspoort vindt. Die zijn dus bestemd voor visa. Doorgaans wordt vooral een visum uitgegeven door landen waar een inreisbeperking geldt. Nederlanders en Belgen die naar de Golfstaten willen reizen, krijgen vaak alleen een visum als ze een uitnodiging voor die landen kunnen overleggen. 
Als je een visum aanvraagt, dan kun je dat helemaal zelf doen via Visa Service Desk. Je kunt tegenwoordig ook speciale bureaus inschakelen die je helpen om het visum in orde te maken. Voor de wat moeilijke landen is dat vaak een prima idee. Je wordt dan ontzorgd en je weet dan dat de visumaanvraag in orde gemaakt zal worden.