Grieks eten
Ga je naar Griekenland op vakantie en wil je weten wat voor eten ze daar hebben? Lees dan snel verder. Hieronder zullen we de Griekse keuken voor je beschrijven met alle belangrijkste gerechten.
Griekse keuken
De Griekse keuken is een typische mediterrane keuken en vertoont gelijkenissen met de keukens van het Midden-Oosten. Veelgebruikte producten in de Griekse keuken zijn, olijfolie, kruiden, vlees, vis kaas en yoghurt. De Grieken eten vaak twee keer warm per dag, bij voorkeur met een groot gezelschap. Omdat het zo warm is wordt er ook vaker later gegeten dan dat wij Nederlanders gewend zijn.
Tzatsiki
Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. Een heerlijk fris gerecht dat vaak gegeten wordt bij vleesgerechten als Gyros of Souvlaki.
Gyros
Gyros is het meest bekende eten uit Griekenland. Het is een echt traditioneel gerecht bestaande uit in reepjes gesneden varkensvlees. Gyros wordt vaak gegeten in combinatie met een pita broodje en tzatsiki.
Souvlaki
Souvlaki betekent spiesje. Het is een spies van blokjes gemarineerd kip- lams- of varkensvlees. Vaak wordt dit op een houtskoolvuur gegrild. In Griekenland wordt ook dit gerecht vaak op een pitabroodje geserveerd met tzatsiki.
Griekse salade
De traditionele Griekse salade bestaat uit komkommer, zwarte olijven, feta en een lekkere dressing. Dit wordt als bijgerecht geserveerd.
Karidopita
Dit traditionele Grieks nagerecht is een cake gemaakt met walnoten, overgoten met een zoet siroop. De notencake wordt op smaak gemaakt met kaneel en siroop. Vaak wordt het geserveerd met slagroom en een bolletje ijs. De basis ingrediënten zijn walnoten, bloem, suiker, kaneel en een scheutje Griekse cognac.